Жанрове в живописа

Жанрове в живописа 

  • Алегория


Алегорията е фигуративен начин на представяне, пренасящ смисъл, различен от буквалния. Алегорията предава своето послание чрез символични фигури, действия и символично представяне. Алегорията обикновено се разглежда като реторика, но алегорията не трябва да се изразява чрез човешкото слово: тя е насочена към човешкото око и често се присъства в реалистичната живопис. Пример за проста визуална алегория е изображението на мрачния жътвар. Зрителите разбират, че образът на мрачния жътвар е символично представяне на смъртта.



  • Бодегон


Бодегон или Натюрморт с керамични буркани от Франсиско де Сурбаран, 1636. Маслени бои върху платно; 46 х 84 см. Музео де ПрадоМадрид
В испанското изкуство бодега е натюрморт, изобразяващ кулинарни предмети, като храни, дивеч и напитки, често подредени върху обикновена каменна плоча, както и картина с една или повече фигури в кухня или механа. От началото на бароковия период тези картини стават популярни в Испания през втората четвърт на 17 век. Традиция на натюрморта е започнала и е много по-популярна в днешен Бенелюкс, днес Белгия и Холандия (тогава фламандски и холандски художници), отколкото някога в Южна Европа. Неповторимите натюрморти от Датския Златен век имат много подгрупи: парчето за закуска е увеличено с тромплей, цветен букет и vanitas. В Испания имаше много по-малко покровители за подобни неща, но един вид закуска станал популярен, който е с няколко предмети за храна и съдове, поставени върху маса.

  • Фигуралната живопис

Фигуралната живопис е вид живопис, където художникът използва жив модел като обект на двуизмерно произведение на изкуството, създадено чрез рисуване и платно. Живият модел може да бъде гол, частично или напълно облечен. Човешката фигура е един от контрастните предмети на изкуството още от първите картини на каменна пещерната епоха и е интерпретирана в различни стилове през човешката история. Майстори-класически художници във фигуралната живопис са КараваджоПетер Паул РубенсДиего ВеласкесГояЕдуар Мане и Едгар Дега, сред съвременници са им Люсиен ФройдРоналд Брукс Китай и други.

Живопис - Художествена галерия - Смолян

Илюстраця

Илюстрация е художествена рисунка, които се използва за книги, списания, театрални и филмови плакати и комикси. Днес има нарастващ интерес към събирането и любуването към тези оригиналните произведения на изкуството. Различни музейни изложби, списания и художествени галерии посвещават място на илюстраторите от миналото. В света на изобразителното изкуство илюстраторите са не по-малко уважавани в сравнение с художниците и графичните дизайнери. Но в резултат на развитието на компютърните игри и комиксовата индустрия илюстрациите се оценяват като популярни и печеливши произведения на изкуството, които могат да придобият по-широк пазар, особено в КореяЯпонияХонг Конг и Съединените щати.
Image result for easter in art paintings | Рисунки, Картины, Милые ...

  • Пейзаж

Пейзажна живопис в изобразителното изкуство представлява представянето на пейзажи и природни сцени като планини, долини, дървета, реки и гори, а също и изкуството, където основната тема е широкият изглед, а елементите са съчетани в еднородна композиция.В други творби пейзажът е фон за основните фигури, но също може да представлява важна част от картината. Небето е почти винаги включено, а времето често е елемент от композицията. Детайлните пейзажи като самостоятелен жанр не се срещат във всички художествени традиции, а се развиват когато има изградена усъвършенствана традиция на представянето на пейзажните обекти. От западната живопис и от китайското изкуство произхождат двете основни традиции в пейзажа, които могат да бъдат проследени до около хиляда години назад във времето. Пейзажната фотография заема все по-важно място след 19 век и е разгледана в отделна статия.Въвеждането на елемент на одухотвореност в пейзажното изкуство води началото си от изкуството на даоизма и другите философски традиции на Източна Азия. На запад то възниква по времето на Романтизма.
№0582 „Природен пейзаж“. Жикле картина с ефектен ръчен релеф ...
  • Натюрморт

Картина по номерам "Сельский натюрморт" Мосфа 4636286 в интернет ...Натюрмортът е жанр в живописта, който изобразява неодушевени предмети: откъснати цветя, плодове, убит дивеч и други. В този род изображения не се включват пейзажи и хора. Запазени са фрески в Помпей, които биха могли да се нарекат натюрморт. Сред тях са известната „Стъклена купа с ябълки“, „Клонче праскови“ и други. Отделянето на натюрморта като самостоятелен жанр става през XVII век. Прочути с реалистичността си са натюрмортите на холандците Ян Клас и Вилем Хеда. Фламандският художник Франс Снайдерс е автор на натюрморти включващи и дивеч. Той рисува натюрмортите в не малко от картините на своя знаменит колега Рубенс. В епохата на класицизма (XVII-XVIII век) този жанр се смята за второстепенен. Въпреки това именно в XVIII век твори Жан-Батист-Симеон Шарден, едно от емблематичните имена в натюрморта. Натюрморт може да се види и в творчеството на импресионистите Едуар МанеКлод Моне и Пиер-Огюст Реноар. Любим мотив на Пол Сезан са ябълките. „Слънчогледите“ и „Ирисите“ на Винсент ван Гог добиват световна известност. Дори чифт скъсани стари обувки или оставена на стола лула стават шедьоври на натюрморта при импресионистите.

  • Ведут

Ведут е много подробна, обикновено широкомащабна живопис на градски пейзаж или някакъв изглед. Този жанр в пейзажа произлиза от Фландрия, където художници като Пол Брил творят през 15 век. Тъй като маршрутът на Голямата обиколка стана донякъде стандартизиран, воденето на познати сцени като Римския форум или Гранд Канал припомни началото на авантюри за континента за аристократични англичани. В по-късния 19 век повече лични впечатления от градските пейзажи желанието за топографска точност, заменя картините с живописни панорами.
Giovanni Migliara - חיפוש ב-GoogleMichele Marieschi | Art, Italian ...

Информацията и снимките са  взети от интернет.










Коментари

Популярни публикации от този блог

Видове изкуства в Изобразителното изкуство.

Направления в живописта