Приложни изобразителни изкуства

Керамика

Керамиката  е общото наименование на изделия от неорганични, неметални материали (например глина) и техните смеси с минерални добавки.Изделията се използват за домакински съдове, стенна украса и други. Тя намира приложение в строителствотоархитектуратамедицинатанауката и дома.В по-общ смисъл терминът се използва от 19 в., обхващайки като значение всички грънчарски (груба керамика), майолика и порцеланови (фина керамика) изделия.
Майоликата е разновидност на керамиката.Произвежда се от естествено оцветена лекотопима глина. Изделията се декорират с калаена глазура. От майолика се изработват както съдове, така и монументални скулптурни изображения.Изработката на майолика е съществувала от преди няколко хилядолетия в Египет, Вавилон и други страни на Древния Изток. През Средновековието тази техника прониква от страните от Средна, Централна и Предна Азия в Европа. В Италия майоликата попада от мавританска Испания през остров Майорка, от името на който дошло и названието майолика. Техниката се разпространила в Италия през 15 век и достигнала своя разцвет през 17 век.Италианска майолика се различава според града, където е направена. Най-важните градове в това отношение са Венеция и Урбино.
Майолика през възраждането и съвремието

Порцеланът е керамичен материал, непорест и непроницаем за вода и газ и е отличен изолатор.

За първи път се разработва в Китай през 7 век. През 8 – 9 век технологията на порцелана се появява и в съседните Монголия и Виетнам, а малко по-късно и в Япония. След завладяването на Китай от татаро-монголите на Чингиз Хан през 12 век започва разпространението на порцелана и в Корея, донесен там от монголски колонисти. След разпадането на монголската империя през 13 век китайските земи попадат по властта на императорската династия на монголския хан Хубилай.

         
Китайски порцелан
   
Японски порцелан
Корейски порцеан


Стъклопис

Стъклописите се наричат също витражи и представляват цветни рисунки на стъкло. Те са декоративно и изобразително изкуство, използващо цветни парченца стъкло, които се подреждат в мозайка и изобразяват различни фигури.
Направо към навигациятаНаправо към търсенето

Употреба

Стъклописите най-често заместват стъклата на прозорците в християнски църкви. Там изобразяват библейски сцени или просто преплетени християнски символи.

Технология на изработка

За закрепване на парченцата стъкло в равен лист най-често се използва рамка от олово с двоен П-образен профил, наречена шпросна. Мекото олово се обработва лесно и позволява стъклата да се закрепят плътно, без опасност да бъдат спукани от напрежението на металната рамка.Друг вариант за прикрепване на парченцата стъкло е т. нар. „Арабски витраж". При него съединяването става посредством гипс, тъй като сплавите, с които се спояват шпросните, се топят при неособено висока температура, което изключва използването им за правене на витражи за места, където е горещо

Гоблен

Направо към навигациятаНаправо към търсенеоблѐн е вид декоративна картина, изтъкана или бродирана.
 Гоблѐн е вид декоративна картина, изтъкана или бродирана.Техниката на тъкания гоблен е известна още в Древен Египет (1400 г. пр.н.е.). Нишките могат да бъдат от боядисан памук, коприна, вълна и даже от сребро и злато. Късното название „гоблен“ идва от манифактурата на братята Гоблен, основана в Париж през 1601 г. Известни са също големите стенни килими-пана, тъкани през 16 век в Арас, Фландрия.
Диаментен гулен

Бродиран гоблен
Изтъкан гоблен



Информацията и снимките са взети от Интернет.



 




Коментари

Популярни публикации от този блог

Жанрове в живописа

Видове изкуства в Изобразителното изкуство.

Направления в живописта