Приложни изобразителни изкуства

Приложни изобразителни изкуства



Дизайн се нарича естетическото и ергономично комплексно свойство на дадено изображение и/или изделие на приложното изкуство и/или промишлеността. В разширен смисъл засяга и конструкцията на дадено изделие.Не бива да се бърка с пълното значение на оригиналната дума design на английски език в смисъл на (основно) проект (архитектурен, строителен или друг), план, скица, чертеж и (разширено) модел, конструкция, композиция. 

Видове дизайн:

  1. Индустриалният дизайн(в миналото наричан промишлен дизайн, промишлена естетика и техническа естетика, среща се и като инженерен дизайн и продуктов дизайн) е комбинация от приложно изкуство и приложна наука, чрез която естетичните, ергономичните, производствените и потребителските качества на изделията могат да бъдат подобрени, с което се подобрява производството и потреблението им, както и техния маркетинг. Ролята на индустриалния дизайнер е да реализира дизайнерски решения на проблеми като формаоизграждане, ползваемост, физическа ергономичност, маркетинг, развитие на търговската марка и продажби.

  2. Интериорният дизайн е област на специализация в архитектурата, която се занимава с планирането и промяната на вътрешните пространства в сградите. Тази професия се развива от областта на архитектурата и през 20 век беше самостоятелна професия. За разлика от архитектурата, интериорният дизайн не се занимава с планирането на цялата сграда, от гледна точка на строителството и в контекста на градската среда, а в планирането на вътрешните пространства в детайли. 

  3. Модният дизайн е област на приложното изкуство, която се занимава с дизайн на облекла и аксесоари за облекло. Дизайнер, който работи в областта на модата се нарича „моден дизайнер“.Модният дизайн" се различава от дизайна на костюми (например в областта на киното или театъра), тъй като производството му обикновено е в рамките на един или два сезона.                                                                                                                  

                                                                        

                                
                                                 
4,Мултимедийният дизайн включва създаване на фирмени и продуктови презентации, банери и други мултимедийни материали, които подпомагат маркетинговата стратегия на фирмата, продукта или идеята.                             




5Графичният дизайн е дейност, при която на даден обем информация се придава удобна и естетична форма. Това често става чрез използване на типография, изображения, цветове и други.Продуктите на графичния дизайн са в много форми, най-разпространените са:
    Печатен дизайн и оформление – книги, периодични издания, плакати
      • Уебдизайн и потребителски интерфейси
      • Филми, CD, DVD – дизайн на встъпителните елементи, анимация, рекламни материали
      • Графична идентичност, графичен дизайн на фирмени знаци, фирмени рекламни материали, указателни табели и други
      • Продуктов дизайн, опаковки,
      Графичният дизайн включва в себе си задълбочени познания за композиция и форма, цвят, цветни гами и видове специализирани палитри, използвани и стандартизирани в съвременните графични програми.
      Уеб дизайнът включва много и различни умения и дисциплини в производството и поддръжката на уебсайтове. Различи аспекти на уеб дизайна включват уеб графичен дизайн, дизайн на интерфейса.


      Видове дизайн:

      Маркетингов дизайн

      Маркетинговия дизайн на даден сайт може да се определи като такъв, който е насочен към целта на сайта. Тази цел може да бъде определена възрастова група, или група с определени културни насочености и т.н., затова дизайнерът трябва да разбира тенденциите на тази група.


      UX дизайн и интерактивен дизайн

      Начинът, по който потребителят разбира съдържанието на сайта често зависи от това как потребителят ще разбере как работи самия сайт. Това е част от UX дизайнът. Изживяването на потребителя е свързано с оформлението, ясните инструкции и надписи по сайта.

      Шрифтове

      Уеб дизайнерите могат да избират от голям набор от шрифтове, някои от които са подобни. Повечето браузери разпознават само някои от тях, и затова е по-добре дизайнерите да се насочат към тях, за да избегнат усложнения.


      Графики на движение

      Оформлението на сайта и изживяването на потребителя могат да се повлияят и от графиките на движение. Изборът дали да се използват такива може да зависи от целевата група на сайта. Графики на движение ще се приемат по-добре при сайт, който е ориентиран към забавление, отколкото към сайт, който е със строга бизнес тематика. 

      Генерирано съдържание

      Има два типа, по който се генерира един сайт: статично и динамично.

      Статични сайтове

      Статичният сайт има отделен файл за всяка една статична страница. Всеки път, когато тази страница е повикана – тя дава едно и също съдържание. Това съдържание се създава веднъж, по време на дизайна на сайта. Обикновено се пише ръчно, въпреки че някои използват и автоматичен процес за създаване на съдържание, подобно на динамичните сайтове.


      Динамични сайтове

      Динамичните сайтове се генерират в момента на повикване на страницата. Обикновено тяхното съдържание е разположено в бази данни. Необходими са повече умения за уеб дизайн на динамичен сайт, отколкото на статичен.

      Първите динамични сайтове бяха кодирани директно на езици като Perl, PHP и др. Някои от тях използваха „шаблонен“ подход, където сървърната страница приличаше по структура на потребителската страница, и данните се попълваха на съответните места, определени от „етикети“. При Perl цялата процедура се кодираше.



      Информацият и снимките са вцети от интернет



      Коментари

      Популярни публикации от този блог

      Жанрове в живописа

      Видове изкуства в Изобразителното изкуство.

      Направления в живописта